Erp nedir? Bu yazımda size bu konu hakkında bilgiler vereceğim böylelikle nedir ne işe yarar hepsini öğreneceksiniz. İş hayatında sıkça adı geçen ERP; İngilizce Enterprise Resource Planning ifadesinin baş haflerinden oluşur.
Türkçe’de Kurumsal Kaynak Planlaması karşılığını alır fakat pek KKP denilerek anılmaz. Kurumsal kaynak planlaması büyük veya büyümek isteyen şirketlerin bütün somut ve soyut kaynaklarının verimli bir şekilde kullanmak istemesi ile ortaya çıkmıştır. Windows, akıllı telefon, linux gibi çeşitli platformlarda çalışabilirler.
ERP Nedir ?
ERP; işgücü, sermaye, makine ve dijital veriler gibi kurumsal kaynakların planlanarak şirketlerin verimli çalışabilir hale getirilmesi için kullanılan yöntemlerdir. Kağıt üzerinde planlamak zor olacağından genellikle bilgisayar programları ile yapılır.
Her türlü kaynak planda işlenir. Alınan mallar, satılan mallar, alınan hizmetler, satılan hizmetler, personel çalışma süreleri ve maaşları, makineler, hammadde girdileri, verilen fireler, müşteri kartları, memnuniyet oranları, pazarlama başarı performansları, muhasebesel kayıtlar ve aklınıza gelebilecek ter türlü bilgi ERP’de bir veridir ve listelenebilir, rapora dönüştürülebilir.
Mavi yakalılar açısından,
Merkezi bir veritabanı vardır, tüm ilgili personeller hatta bazen makina sensörleri bu veritabanına bilgi girişi yapar. Toplanan bilgi ise ihtiyacı olan personel veya makinaya işlenmiş bir şekilde teslim edilir. Teslimin ardından, veritabanında bu aşamanın ne durumda olduğu bilgi girişi veya reçete ile belirtilir.
Beyaz yakalılar açısından,
Satıcı, satışını yapacağı ürünün hazırda olup olmadığını merkezi veritabanından kontrol edebilir. Eğer hazır değil ise, tedarik/imalat belirterek ERP sistemine giriş yapar. Ardından aşamaları takip etmeye koyulur. Siparişler hazırlandıktan sonra, depo bölümünden özetle “Sipariş hazır” bilgisi girildiğinde, işleyiş muhasebe departmanına bildirilir ilgili sipariş detayları ile irsaliye, fatura gibi evraklar hazırlanır. Eğer ihracat şirketi ise ardından ihracat departmanına bildirim gelir, invoice, packing, menşei gibi evraklar hazırlanır.
Beyaz yakalılar masa başından sipariş girerek, nihayete erene kadar her şeyi takip edebilirler.
Pazarlamacılar örneğin, müşteri kartını açarak o müşteriye daha önce gidilmiş mi, kim kaç kere gitmiş, giden ne görüşmüş, satış yapılmış mı, notlar nelerdir gibi bilgilere ulaşabilir. Bu modül CRM olarak bilinir, sadece pazarlama işi yapan şirketler tüm modülleri içeren bir ERP programı satın almaktansa sadece CRM programı da satın alabilirler.
ERP sadece şirketler için değildir.
Kâr amacı olmayan kuruluşlar,hükümetler, vakıflar veya diğer kuruluşlar da ERP sistemlerini kullanabilirler. ERP esasında birden fazla çalışanın senkronize olarak iş yükünü azaltmak ve verimli bir şekilde hız kazanmak için kullandığı yazılımlardır.
ERP yazılımı içerisinde genelde bağımsız olarak çalışan üretim, finans, müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları, stok yönetimi gibi çeşitli modüller bulunabilir. Yani müşteri ilişkilerindeki personel ile üretimde çalışan personel hiç tanışmamış olsa bile, söz konusu müşterinin sorununu çözerken bu departmana kadar bilgi alabilir.
ERP Programlarında Yetki Seviyeleri Vardır !
Yönetici istediği kişi veya departmanlara yetki kısıtlandırması getirilebilir, örneğin maliyet analizlerini yapabilme yetkisi sadece muhasebe veya finanstan bir kişiye verilebilir. Şirket sırları tüm personelle paylaşılmak zorunda değildir, ERP programları her şeyi mümkün kılsa da, bu tarz kısıtlamalar şirket içinde çıkabilecek sorunları ortadan kaldırır. Sorunsuz işleyiş için herkesin yetkisi belirtilmeli.
Örnek: Wolkswagen’i düşünün, 2500 adet “Beyaz 1.6 TDI Passat Comfortline” siparişi aldıktan sonra bu arabaları hammadde tedariğinden satış sonrasına kadar müşteri memnuniyetiyle ve verimle üretmesi nasıl mümkün olabilir ? Tabiki bir ERP programı ile.