ERP Nasıl Öğrenilir ?
ERP Nasıl Öğrenilir ?
ERP nasıl öğrenilir diye soran bir kişi öncelikle kendine şu soruyu sormalı “Ben bir ERP programını kullanabilmeyi mi öğrenmek istiyorum yoksa ERP yapabilen bir uzman mı olmak istiyorum.” Ne istediğinize karar vermelisiniz.
Bir ERP programını kullanmayı öğrenmek istiyorsanız…
Önce bilgisayar kullanma becerilerinizi geliştirin. Klavye ve mouse kullanma kabiliyetinizi arttırın. Kullandığınız bilgisayara zarar vermemek için nelerden kaçınmanız nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için bilgisayar kurslarına gidebilir veya youtube’da video izleyebilirsiniz. Orta düzey bir bilgisayar kullanıcısı olduğunuzu varsayalım.
Bugün piyasaya baktığımız zaman, çok büyük şirketlerin SAP, büyük şirketlerin yerli özel üretim yazılımlar, kobilerin yabancı veya yerli hazır paket yazılımlar kullandığını görüyoruz. Yani ERP programları arasında bir çeşitlilik var.
Siz herhangi bir yerli ERP programını kullanmayı öğrenirseniz, başka bir yerli yazılıma geçişte zorlanmazsınız fakat yerli yazılımlardan sonra SAP gibi bir dünya lideri yazılıma geçmek sizi zorlayabilir.
ERP programında neler yapılıyor ?
ERP programlarında üretilen malzemeler için kartlar açılır, teklif formları yaratılır, satın alma siparişleri oluşturulur, üretim iş emirleri oluşturulur, depolardan mal çıkışları olur, çıkan barkodların irsaliyeleri faturalaştırılır, tedarik kartları açılır, ürünlere ait binlerce bilgi girilir vs. bir çok aşama vardır.
Eğer işe başlayacağınız firma sizden sadece belirli bir departmandan sorumlu olmanız ve sadece ilgili kısıma erişim yetkisi olan ERP kullanıcısı olmanızı istiyorsa, işe başlayacağınız şirketten küçük bir eğitim talep etmelisiniz. Merak etmeyin sizden önce onlar bile eğitim vermeleri gerektiğini söyleyebilirler.
Eğitim veremiyorlarsa veya eğitim verecek personelleri işten ayrılmışsa hangi marka yazılımı kullandıklarını ve sizin hangi modülü kullanacağınızı sorun. Markasını ve modül adını öğrendikten sonra o erp yazılımının kullanma klavuzunu indirin ve inceleyin. Genellikle yazılım şirketleri videolu eğitimlerini de youtube’a yüklerler oradan da tüm videoları izleyin. İnanın kolayca öğreneceksiniz.
İşe başlamadan önce ERP’nin ne olduğunu ve çalışma mantığını teknobilim’deki erp ile ilgili içerikleri inceleyerek iyice öğrenebilirsiniz. İşe başladıktan sonra bir kaç kayıt açın denemelik girdiler oluşturun ve silin. Pratik yaparak bilgilerinizi kalıcı hale getirin.
Eğer isteğiniz ERP uzmanı olmak ise…
Eğer gerçek bir ERP uzmanı olacaksanız, yani gideceğim şirkette SAP varsa bile her türlü şeyi yapabilmek istiyorum diyorsanız. SAP için özel yazılmış kitapları alabilirsiniz. Burada size vereceğim ekstra bilgi veritabanı meselesini iyice öğrenmeniz gerektiğidir. Yani hangi tip olursa olsun veritabanlarının ve sorguların nasıl çalıştığını küçük bir kitap alarak 1 ayda iyice öğrenebilirsiniz. SAP için yazılmış kitaplardan da herhangi birini alıp okumaya başlayabilirsiniz.
İhtiyacınız olan bazı anahtar kelimeler; “Oracle, sap, database, sap tutorial“
Mesele şu; SAP veya herhangi bir ERP programını evde kullanma şansınız olmadığından, şansınız olsa bile örnek bir şirketin çalışma yapısı elinizde olmadığından, işleyiş senaryosunu tasarlayamayacak ve pratik yapamayacaksınız.
Böylelikle “erp nasıl öğrenilir” sorusunun cevabını vermiş oldum.
Genellikle piyasada size herkes “zaten işe başlarken sana öğretecekler” der. Doğrudur, ilgili kısımda çalışmak için yeterlidir. Eğer daha üst seviyelerde bu işe merakınız var ise, dediğim gibi veritabanı ve sorguları iyice öğrenin. Ardından bazı ücretsiz erp yazılımlarını (sitemizde bulabilirsiniz) indirip kurmayı deneyin, kurduktan sonra basit ürün kartları ve işleyişler tasarlayarak sistemi kavramaya çalışın.
Kurumsal Kaynak Planlama Neden Var?
ERP dediğimiz kısaltma zaten kurumsal kaynak planlama anlamına geliyor, bu ifade bilgisayar programları ile bütünleşse de aslında kaynak planlama bir şirketi tepeden tırnağa yönetmek anlamına geliyor. Yönetici olmaktan bile daha kapsamlı bir olgu. Dikkatinizi çekmek için şöyle anlatayım.
Yöneticiniz işle ilgili sürekli uğraşırken, bir yandan kiralanmış araçların tarihlerini, yakıt fişlerini-harcamalarını, işe gelip gelmeyenleri, depoda hırsızlık olup olmadığını anlamak için her gün sayım yapmayı, satışların hepsinin hangi aşamalarda olduğunu, aylık ofis harcamalarını, aylık gümrük komisyoncusu masraflarını, muhasebe departmanında bekleyen işleri, şöförün sipariş teslim ederken gereksiz yakıt yakıp yakmadığını vs vs vs eksiksiz ve sürekli kontrol edebilir mi ?
-Hayır kardeşim, bunların hepsinden sorumlu kişiler vardır yöneticiye hesap verirler.
– E peki, bu yönetici önüne iki telefon alıp her gün depocuyu, muhasebeciyi, ihracatçıyı, şöförü, sekreteri, pazarlamacıyı, müdürleri, getir-götürcüyü arayıp saat başı bilgi mi alacak ? Alsa da kafası mı yetecek ?
İşte bu örnekle birlikte bilişimin ne kadar kıymetli olduğunu idrak ettiğinizi umuyorum.
Bilgisayar programları olarak tasarlanan ERP yazılımları tüm bu işleri, yüzlerce kişinin veri girişi ile senkronize hale getirir ve yönetici tek tıklama ile istediği tüm raporları elde edebilir. Geriye sadece gerekeni yapmak kalıyor. Merak ettikleriniz varsa yorumlardan yazın lütfen.